Да продам или заменя имота си?

Макар и неизвестно за мнозина от нас, замяната на нашия имот е напълно възможна и легална. Чудите се как става това? Тази сделка се осъществява чрез възмезден двустранен договор, който прехвърля собствеността между съответните страни върху съответния имот. Съществува и много интересен вид замяна, чрез който давайки земята си за строеж, получавате апартамент в кооперацията, която ще просъществува в бъдеще. Четейки тези редове се чудите дали пък не е по-добре да замените, отколкото да продадете.

Предимствата на продажбата на имот са, че на първо място имате възможността да отправите своята оферта към широк кръг от потенциални купувачи. Единственото възможно ощетяване в тази сделка е, евентуалният компромис за цената, който може да ви се наложи да направите, което го прави по-изгодно от замяната, където винаги изниква въпросът „Изгодна сделка ли сключих? “. Нормално е да си го зададете поради създалите се колебания от ваша страна. Следващото изключителна важно предимство е времето, което е ценно за всеки от нас. Много по-лесно бихме намерили купувач приемащ нашата цена за имота ни, отколкото бихме си харесали друг, отговарящ на всичките ни изисквания с еквивалентна стойност и в допълнение със собственик желаещ размяна.

Замяната на имот също разполага със своите плюсове. Един от тях е, че уреждането на отношенията между наследници е значително по-лесно, отколкото при закупуването на имот. Това е много честа причина за предпочитанието на този вид сделка поради заобикаляне на затрудненията предизвикани от делбата на имоти. Както знаем при продажбата на имот има съпътстващи разходи, което важи и за покупката, но при замяната тези две действия се обединяват в едно и значително намаляваме разходите, които биха ни коствали продажбата на нашето жилище и покупката на ново такова. Друг възможен изгоден вариант е земя в замяна за апартамент в жилищната сграда, която ще бъде построена за него.

Дали ще замените или продадете своя имот зависи само и единствено от вас. Нашият съвет е да бъдете внимателни, поради възможния риск и при двете операции. Особено при замяната, където е много по-възможно да станете жертва на измама. Бъдете разумни и не го допускайте.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Compare Listings