Крие ли рискове покупката на имот?

За всеки един от нас покупката на имот е голямо и чакано събитие. Както всяко нещо в живота, така и този вид сделка крие своите рискове и негативи. Много хора се впускат в това приключение на своя глава и често стават жертва на някои често срещани рискове, които далеч не са избор на лоша локация или неудобно жилище. Какви тогава може да са те?

Една от най-неприятните ситуации е, сдобиването на жилище, вървящо с нежелан подарък като запор или разни други тежести върху имота. Някои от вас ще бъдат изумени и ще зададат въпроса „Все още ли се случват такива неща? “ – е, драги хора, не само, че се случват, но се случват и често. Това е един от най-сериозните проблеми и трябва да бъде избягван на всяка цена, но при липсата на професионалист, извършил проверка за несъстоятелност, ипотеки, ограничени вещни права или други рискови тежести – всеки от нас е заплашен от него.

Често ставаме свидетели на измама под един или друг вид, тя е неизменна част от човешкия живот във всеки един аспект и секторът на недвижимите имоти не е изключение. Изключително внимателни трябва да бъдем при покупката на имот дали срещу нас стои неговият истински притежател. Много често отсрещният човек притежава едва половината права върху имота. Тук възниква въпросът: Нотариусът не трябва ли да провери историята на имота? – Отговорът е: Не. Той не е длъжен да прави тази проверка, което прави вас единствените носещи отговорност за сделката. Бихте могли да избегнете тази ситуация чрез проверка на собствеността в Кадастъра или Агенцията по вписванията, за да сте сигурни, че няма да станете жертва на този вид измама.

Най-голям риск крие покупката на имот на „зелено“, поради простата причина, че вие купувате нещо, което все още не съществува. Купувате една идея, но ще бъде ли реализирана тя и то по начина, по който ви гарантират – това вече е друг въпрос. Нужни са няколко вида проверки, за да бъдете сигурни, че този строеж има реални шансове да просъществува. На първо място ви е необходима проверка на всички участници в сделката (инвеститора, строителя и ако има такава – фирмата продавач), както и тяхната история. Следва проверката на право за строеж, което гарантира законното право на продавача да строи имота в предварително упоменати параметри. Колкото по-рано купите имот на „зелено“ – толкова по прецакани може да сте. При различни етапи от стоежа се придобиват различни актове (акт 14, 15 и 16), без които сградата не може да бъде завършена и годна за експлоатация. Ставали сме свидетели на не една недовършена сграда, непридобила някой от тези актове и оставена по средата на строежа, а всички хора, които са купили имоти вътре? – Те са тотално прецакани.. и наличието на предварителен договор не е гарант за собственост. Вие като купувач нямате право да предявявате каквито и да е претенции към имота в периода между предварителния и окончателния договор.

Нещо толкова лесно на теория, а на практика се оказва много трудно, знаейки изброените по-горе рискове. Решите ли сами да се заемете с тази така трудна задача, трябва да се въоръжите с допълнително търпение. Много от нас си мислят, че трудните моменти са ходенето по огледи и намирането на така перфектния имот за нас, но тук ние ви показахме, че най-трудните моменти са вече когато изборът е направен и трябва да се задвижи сделката по сдобиване на правата. Трудна работа е, а? Разбира се, има добре обучени професионалисти, които с радост биха смъкнали този товар от вашите плещи, но най-важното е, че ще ви дарят със спокойствие, че вие и вашата инвестиция сте в сигурни ръце.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Compare Listings