На какво да обърнем внимание при продажба на апартамент?

В днешно време е изключително лесно да продадеш апартамент, който притежаваш. Необходими са само няколко снимки, пет клика на мишката и готово. Хората започват сами да проявяват интерес и жилището се продава само. Това обаче далеч не е така. Има редица фактори, на които трябва да обърнем внимание така, че да извлечем максимални облаги от продажбата на нашия имот.

На първо място трябва да изберем подходящия момент. За тази цел е препоръчително да се проучи обстойно икономическата ситуация в страната. За момента обстоятелствата, които влияят на този сектор са: пандемичната обстановка, която върна студентите и много от работещите по родните им места, както и войната в Украйна, която предизвика висока инфлация.

Проучване на пазара на търсенето и предлагането е също препоръчително. Тази сфера се характеризира с етапи на възход и спад в цените, затова проследяването на движението на имотния пазар дава предимство на продавача, като го запознава с потребностите на хората, търсещи дом, както и теченията, които са актуални към момента.

Изброените по-горе моменти, ще ви помогнат да определите подходяща цена в замяна на вашия имот. Тя не трябва да бъде прекалено висока, защото ще задържи имота прекалено дълго на пазара, което поражда съмнение в един потенциален клиент, че този имот не заслужава парите си. Но не трябва да бъде и прекалено ниска, защото освен че продавачът ще загуби част от стойността на имота си, тази цена носи и съмнения за нередност в продавания имот. Ако не разполагате с нужното време и не желаете да се занимавате, но в същото време не желаете да бъдете прецакани, то нашият съвет е да се обърнете към квалифициран специалист. Той ще е наясно с пазара в този момент и може адекватно да определи цената на вашето жилище според състоянието му, като естествено отбележи неговите и плюсове, и минуси.

Всеки от нас е купувал нещо по интернет. Добре знаем преди да кликнем на бутона „добави в количката“ какво правим – четем описанието на продукта. Пазарът на недвижимите имоти не е по-различен. Първият реален досег до вашето жилище до потенциалния купувач е обявата. Необходимо е тя да бъде изготвена професионално, с изчерпателна информация. По този начин жилището да бъде представено по възможно най-добрия начин. Разбира се, съответствайки с реалността. Предимство би било да изтъкнете близостта на имота до зелени площи, ресторанти, аптеки, удобен градски транспорт към останалите части на града, близост до добри детски градини и учебни заведения. Едно от неписаните правила в изготвянето на обявата е качествен снимков или видео материал, който да го визуализира. Така към огледи ще пристъпват хора, които наистина имат интерес към предлаганото от вас.  Само тези, разполагащи с възможност и желание да го закупят, без да губят вашето време.

Обръщайки внимание на съветите, които ви предоставихме по-горе, имате възможността да извлечете максимални дивиденти при продажбата на своя имот така, че да ви се възвърне инвестицията и плюс съответната печалба натрупана през годините на притежание. Защо да изпускате пари, които ви принадлежат?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Compare Listings